RC Klub (Miskolc) BelépésKépek

R (7).jpg

Építés, Technológia

Látogatóink:

Oldalainkat 249 vendég böngészi
Tartalom találatai : 2065905
Turnigy 9XR belülről. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magi István   
2013. június 05. szerda, 10:33
Tartalomjegyzék
Turnigy 9XR belülről.
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
Minden oldal

Ez a "ráncfelvarrott" verziója a jól bevált Turnigy 9X rádiónknak. Nagy várakozás és még nagyobb felhajtás előzte meg kiadását, ezért én is nagy kíváncsisággal vettem kezembe (köszönet Marcinak érte)!

Milyen is valójában (első tapasztalatok)? Íme:

Amit érdemes tudni az előéletéről (vagyis aTurnigyi 9X és vele azonos gyártmányok), az az, hogy az elődje elsősorban azért lett olyan sikeres (az alacsony ára mellett) mert lelkes amatőrök az egész rádiót alaposan feltérképezték (kapcsolását, hardverét) és saját ízlésükre formálták. Tették ezt mind úgy, hogy a belső szoftvere (FW) nyílt forráskódú és igazi közösségi fejlesztésű lett.
Született is néhány igen jó minőségű és rendkívül nagy tudású FW (pl. ER9X, Open 9X, stb.). Ezeket mindenki szabadon letöltheti a rádióba és akár tovább is fejlesztheti. Mind ehhez csak egy pici harveres átalakítás szükséges (a belső processzor programozó lábait kell kivezetni).
Tovább emelte a rádió népszerűségét az FrSky cég remek telemetriás adójának (DJT) beszerelhetősége és a telemetria integrálása a rendszerbe. Innét kezdve ez a rádió már igen komoly telemetriás távirányítóvá vált! Ezekhez mind aránylag kevés hardveres módosítás kellett.
Ma már ott tartunk, hogy egy újabb fejlesztés révén, hangmodullal a rádió beszélni is tud! Ezért volt a 9X rádiók töretlen népszerűsége.


(Turnigy 9X)

A gyártó cég meglovagolta ezeket a fejlesztéseket (mivel ingyenesek voltak) és szépen (a fejlesztők megkérdezésük nélkül) belerakta a következő adójába. Ez lett a 9XR.

Annyira azért nem volt innovatív a fejlesztés, hogy minden belekerült volna, sőt, ami végül is megvalósult, az is néhol utólagos toldozgatásnak tűnik. Még arra sem voltak képesek, hogy a rádiót felkészítsék ezek könnyebb fogadására. Csak az abszolút minimál került bele:

- alapból Er9X egy régebbi FW-jével jön ki a rádió,
- kék háttérvilágítással (szerencsére szoftverből kapcsolhatóan) rendelkezik az LCD,
- ki van építve az FW frissítésére szolgáló 6 tűs programozó csatlakozó,
- eleve LiPo akkukra van tervezve,
- golyós csapágyazású a gimbal (fele),
- belső antenna van a fogantyújában és az ehhez tartozó süllyesztett RF csatlakozó a modulfészekben,
- új külső megjelenés.

Az ára (a plusz dolgok ellenére) ugyan annyi mint a régi 9X-é, ezt sajnos más területen be is hozzák...


(Turnigy 9XR)

Az első ami szembetűnik az a külső megjelenés. Ez ugye erősen szubjektív dolog. Nekem nagyon nem jött be ez a fényes, agyon bordázott, sikamlós tapintású felsőrész. Kifejezetten játék (sőt talán bóvli) megjelenést kölcsönöz neki! Határozatlan


(egy komoly rádió nem ilyen megjelenésű)

A másik ami nagyon furcsa lett, az az alakja és ezzel a fogása is. Erősen szögletesített és távol kerültek a kapcsolók a rádió fogási pontjától. Az ujjaim éppen csak elérik és kifejezetten kényelmetlen a használata!Sajnos ezzel még nincs vége az ergonómiai hátrányoknak. Itt vannak ezek a "remekbe szabott" nyomógombok! Nyelvöltés
A régi nyák-nyomógombokat kicserélték gumis-széntappancsosokra. Olyanok mint az olcsó számológépeké, TV távirányítóké. Olyan olcsó, bóvli érzésűek. Élettartalmuk is erősen kérdéses. A trimmerek is ilyenek.


A rádió hátulja is megváltozott. Elhagyták az antenna védőpántját, így a berakott adómodul külső antennája védtelen marad, ha letesszük a rádiót.

A ház pozitívumairól is lehet beszélni azért!
A csavarok rendesen kijönnek! Nevetés Nincsenek beragasztva mint a régi 9X-be.
A fogantyúban van egy belső antenna, aminek van egy RF csatlakozója a modulfészekben. Bár még nincs olyan adómodul, mely ezt kihasználná, de talán később lesz.

Az akkutartó már eleve LiPo 3s akkukra van tervezve. Ez előnyi meg hátrány is. Az előnye egyértelmű, a hátránya az, hogy nagyon sok helyet foglal el az adó belsejéből! Ez később döntő hátrány lesz még.Üvöltés


(óriási helyet vesz el a belsejéből)A LiPo ballanszer csatlakozóját kell a rádióra dugni (csak 3s használható). Ez is előny meg hátrány egyszerre.


Előnye, hogy ez a fajta csati biztosan van minden LiPo-n.
Hátránya, hogy töltéskor garantáltan húzgálni kell (kikopás veszély).

Szerencsésebb lett volna egy külön csatlakozó és szabadon hagyott ballanszer, mert töltéskor elég lett volna csak kifordítani a ballanszert és csak ezen keresztül tölteni.

A programozó csati is előny, mely alul található (bár 6-os, mely a sima USBASP-n nem található, csak a HK-son).

A tréner/szimulátor csatlakozók is előnyösek, mert két félét is raktak bele (JR és Futaba):Lássuk a belsejét!


Sok csavar fogja, de legalább nincsenek beragasztgatva! Minden az előlapi oldalra van szerelve, így a hátlap simán eltávolítható.

Az alaplap nagyon ismerős! Szinte teljesen megegyezik a régivel. Ez legalább előny, ha fejleszteni akarunk és keressük mit hova! Vigyor Hátrány, ha fejlődést vártunk volna...

Ami egyből szemet szúr, hogy a programozó csati kivezetéseit, mintha utólag mókólták volna bele! Ez nem egy tudatos NYÁK tervezésre utaló dolog. Meglepett

A másik felháborító dolog, hogy ha már ellopták az ER9X-et, akkor legalább teljesen támogathatnák is azt a fejlesztésekben! Sehol nincs könnyített forpont kivezetések az ismert bővítésekhez! Már megint rákényszerít minket az SMD ellenállások kiforrasztására és a processzor lábaira való vezetékek varázslására!Határozatlan

Ez lett volna az az apró gesztus, ami semmibe nem került volna, csak odafigyelésre!

A belső vezetékezés stílusa és a kapcsolók maradtak a régiek.

Egy kicsit ha hosszabb lenne a gimba feletti vezetékezés, akkor kerülhetne is (nem volna beakadás veszélynek kitéve)!Hőragacs mindenhol (ez viszont jóóó).


A belső antenna:

Ennyire spórolni a vezetékekkel?! Meglepett


(az a gimbal ott mozog!!!)

Itt a sokat emlegetett golyóscsapágyas gimbal (lásd a fenti képen leszereltem a csapágy rögzítés felső részét)! Valóban csapágyas, de csak az egyik oldala!!! A másik közönséges potméterre megy, mely csúszós ugyan úgy mint a régiben.

Viszont tetszett a karok csillapítása! Az tényleg jobb. Tartósság szempontjából viszont ez csak félmegoldás. Nem sokkal jobb a régitől.A legnagyobb hiányossága nem ezek viszont, hanem a belső helyhiány! Az viszont nagyon!!!Üvöltés


Az új akkutartó és a plusz csatlakozók annyi helyet vesznek el, hogy az alaplapra csak max. 5mm magas nyákpanel mehet!

Ez nagyon megnehezíti a későbbi bővítéseket.

Az én hangkártyám nem is fér bele, de a telemeriás illesztő még épp beleszuszakolható. Így nálam ez a rádió nem nyerő!


(működő telemetriás képernyő)

Előnyök:

- alapból ER9X-es FW (bár régi),
- programozó csatlakozó,
- fél golyóscsapágyas gimbal,
- háttérfény alapból,
- több szimulátor csatlakozó,
- alapból LiPo-s,
- a csavarok nincsenek beragasztva,
- belső antenna (?),
- olcsó,
- kisebb a papírdoboza! Nyelvöltés

Hátrányok:

- idétlen és csúnya doboz (komolytalan kinézettel),
- nem ergonomikus kialakítás,
- rendkívül kicsi belső szabadtér,
- félcsapágyas gimbálok,
- gagyi nyomógombok,
- nincs felkészítve a bővíthetőségekre,
- belső vezetékezés rizikós (kidörzsölésveszély),
- a LiPo csatlakozó 90°-ban és tőben töri a vezetéket,

A Turnigy 9XR fotógyűjtemény (több képpel) itt tekinthető meg!

Jelenleg az tűnik a legjobb vételnek, ha veszünk egy modul nélküli (fekete) Turnigy 9X-et és ezt építjük át. Ez változat kicsit jobb minőségű házban érkezik, viszont cserébe az adómodul (FrSky) csatlakozójánál a házat kicsit meg kell faragni. Itt nincsenek helyhiányú gondok!!!

A 9XR több kompromisszumot igényel mint a "régi" 9X-es. Csak akkor javaslom használni, ha nincsenek több igényeink mint a sima (telemetriás és hang nélküli) ER9X futtatása!

Minden más esetben a sima 9X jobb választás!!!Újabb tapasztalatok!

Átépítésre került egy ilyen rádió, melyben telemetria lett kiépítve és a nyomógombok mikrokapcsolósra (NYÁK-os) lettek cserélve. A telemetria tökéletesen működik, nincs vele semmi gond.

Viszont a nyomógombok miatt a rádió teljesen megbolondult és véletlenszerűen resetelt, kiakadt, törölte a modellmemóriát! A jelenség akkor következett be, mikor a nyomógombokat sokszor ismételgetve nyomkodtuk (pl. lépkedve az egyes modellbeállítások között a jobbra gombbal).

A jelenség csak akkor szűnt meg, mikor vissza kiszedtem ezeket!

Feltételezésem szerint a 9XR-ben a gombok pergésmentesítése nem egyezik meg a régi 9X-el (mivel abban a nyák nyomógombok kifogástalanul működnek ugyan ezzel az ER9X azonos verziójú szoftverrel). Valószínűleg a 9XR pergésmentesítése a lágyabb (szén) nyák-tappancsos gombokra lett optimalizálva, és így a keményebb (pergésesebb) nyák-nyomógom Stack overflow error-t generál a programban (mivel valószínűleg a nyomógombos esemény lekezelés megszakításból van lekezelve).

Tény, hogy visszaépítve tökéletesen működik minden.

Ez az amit nem szabad megcsinálni:

Ettől óva intek mindenkit!!!

Ezt is megnéztem: 9XR gimbal belülről!